Aquaponics

AQUAPONICS

Czym jest aquaponics?

Aquaponics to metoda produkcji żywności, która łączy w sobie najlepsze aspekty akwakultury, aby tworzyć bardzo wydajne ekosystemy dla zrównoważonego rolnictwa. Serwis-Rozwój przynosi lokalnym rynkom pożytek z użycia komercyjnie opłacalnych strategii dla uprawy odżywczych warzyw, wykorzystując dostępne zrównoważone systemy rolnicze. Kultywując tryb życia ryb i roślin w układzie recyrkulacji, odpady rybne mogą być konwertowane na składniki odżywcze przy użyciu naturalnych cykli bakteryjnych. Staramy się wykorzystać najnowocześniejsze techniki uprawy organicznych warzyw dla naszej społeczności, edukować innych o potencjale aquaponics i wykazać zrównoważony charakter naszej produkcji żywności.

Aquaponics jako źródło zdrowej żywności

W dzisiejszych czasach, rolnictwo wygląda zupełnie inaczej, niż wtedy, kiedy zajmowali się tym nasi pradziadkowie. Zmagając się z problemami związanymi z brakami wody, ubytkami gleby, zależnością od wydobycia paliwa kopalnego oraz zmianami klimatu, produktywność i solidność systemów żywnościowych i ekosystemów stały się kluczowymi elementami funkcjonowania.

Potrzebą stały się alternatywne wyjścia, które byłyby bardziej efektywne w zużyciu środków, pożyteczne, prężnie działające i lepiej współpracującymi z innymi wspólnotami. Aquaponics to korzystna dla zdrowia technika rolnicza gotowa na zaspokojenie obecnych i przyszłych potrzeb wyrastających z lokalnych rynków.

Od kilku lat znacznie wzrasta zainteresowanie zdrowym trybem życia, co ma odzwierciedlenie szczególnie w produktach spożywczych. Wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na zdrowe produkty, proporcjonalnie powinna wzrastać podaż. Jednakże różnie to wygląda. W zależności od regionu, grupy demograficznej, sytuacji gospodarczej i ekonomicznej, oferta zdrowych, w 100 procentach naturalnych produktów jest bardziej lub mniej rozbudowana.

Rozmaite alternatywy podsuwają również duże sieci sklepów i marketów, jednak rzadko są to artykuły najwyższej jakości. Często mamy do czynienia z produktami modyfikowanymi (GMO), czy substytutami, które jedynie wyglądają na zdrową żywność, a co innego mówi etykieta. W innym przypadku, oferowane są produkty naturalne, ale mrożone, więc nie można powiedzieć, że są one pierwszej świeżości, choć nie są one przeterminowane, a po prostu odpowiednio zakonserwowane.

Akwaponika jest doskonałym rozwiązaniem dla społeczności regionalnych. Biorąc pod uwagę tę rosnącą liczbę klientów zdrowej, lokalnej i smacznej żywności, systemy aquaponics są w stanie wnieść wzrastający udział na rynku warzyw oraz świeżych ryb. Dodatkowo, systemy te słyną z niezwykle wydajnego i ekonomicznego wykorzystania wody i energii.
Zależy nam, aby promować zrównoważony rozwój aquaponics jako alternatywa dla istniejących systemów produkcji żywności. Dołożymy wszelkich starań, aby edukować innych, jak rozwijać techniki, które są znane. Korzystać z systemów może właściwie każdy: począwszy od podwórka, po duże gospodarstwa towarowe.

CHCESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ?

Zadzwoń: 511 086 341